Image

Serious games

seriousgamesGames maken ondertussen een aardig groot deel uit van de dagelijkse activiteiten van de mensen. Uit onderzoek blijkt dat mensen gamen plezieriger vinden als tijdverdrijf dan TV kijken. Op de meeste tablets en smartphones staan games. Maar naast de entertainment games zijn de serious games in opkomst. Maar wat zijn serious games?

Serious games zijn games waarbij naast plezier er een dieper doel is. Dat doel kan bijvoorbeeld zijn dan mensen iets in de game leren of ergens bewust van te maken..Een goed voorbeeld is Dafur is dying. In dit spel speel je een gezin in Dafur, een land dat verscheurd word door hongersnood en oorlog. Aan jou de taak om water te vinden en te overleven. Deze serious game heeft tot doel dat mensen zich bewust worden van de situatie in Dafur en is al meer dan 1,8 miljoen keer gespeeld.

Ons bedrijf 8D Games heeft bijvoorbeeld een game ontwikkeld voor balanstraining bij ouderen. Ouderen die vallen breken snel hun botten. In de game die wij gemaakt hebben oefenen ze hun balans voor een kinect. De data die de kinect waarneemt gaat direct naar de fysiotherapeut zodat die inzicht heeft in de vorderingen van de speler.
Een andere serious games zijn is een game met de oculus rift waarbij kinderen een spel spelen terwijl ze een prik krijgen. Veel kinderen zijn bang voor een prik en onderzoek wijst uit dat virtual reality pijn tot wel 70% kan verminderen. Het spel leid de kinderen af en  hierdoor is de prik voorbij voordat ze het doorhebben.

Een ander voorbeeld van een serious game is onze serious game over cyberpesten. Jongeren krijgen op allerlei manieren te maken met social media en pestgedrag. Natuurlijk kun je er over praten maar jongeren zelf laten werken met deze thema’s heeft de voorkeur. We hebben een game ontwikkeld waarbij jongeren zelf op zoek gaan een dader van cyberpesten. Tijdens het spel krijgen ze te maken met de voordelen en de nadelen van social media en komen ze met elkaar in gesprek over cyberpesten.

Serious games zijn een combinatie van het leuke van games en het diepere doel dat je wil bereiken. Deze mix maakt het zo succesvol. Het is luk om te doen en je leert er ook nog van!

Maarten Stevens
8D Games